Globus (‘brok in de keel’)

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding=”undefined” dimension_margin=”undefined” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text]

Globus (‘brok in de keel’)

Het gevoel van een brok in de keel (globusgevoel) komt vaak voor. Veel mensen zijn hierover ongerust, maar over het algemeen is het een onschuldig probleem. Mogelijke bijkomende klachten kunnen zijn een slijmprop in de keel die niet weggeslikt kan worden, een gevoel dat er een graat of een korreltje in de keel zit, of een branderige, pijnlijke of geïrriteerde keel. Het brokgevoel zit meestal ter hoogte van het strottenhoofd. Hierdoor ontstaat de neiging steeds te schrapen, te kuchen of te vaak te slikken. Hierbij kan wat slijm geproduceerd worden. Als er geen lichamelijke afwijking te vinden is die de klacht kan verklaren is er sprake van globusgevoel (‘brok in de keel’).

Oorzaken van globusgevoel

  • Spierspanning

Tijdens het slikken, maar ook bij schrapen en kuchen, worden bepaalde keel- en halsspieren aangespannen. U kunt dat bijvoorbeeld zien aan de adamsappel (het vooruitstekend bovenste gedeelte van het strottenhoofd), die bij de slikbeweging op en neer gaat. Als de spieren gespannen blijven, kan dit als een brok in de keel aanvoelen. Als u minder gespannen bent, heeft u vaak minder last.

  • Slijmgevoel

Het brokgevoel kan ook ervaren worden als een slijmgevoel in de keel. Normaal neusslijmvlies produceert elke dag veel slijm, dat regelmatig wordt doorgeslikt. Hierbij komt ook nog het speeksel. Samen is dat een paar liter vocht per dag, dat we doorslikken zonder het te weten. Bent u zich deze productie van slijm en vocht bewust, dan kunt u dit als een brokgevoel ervaren.

  • Stress

Spanningen en problemen kunnen zich door verschillende lichamelijke klachten uiten. Bij de een door rugklachten of hoofdpijn, bij de ander door globusgevoel.

Wat doet de logopedist?

De logopedist geeft oefeningen waarbij u leert de keel- en halsspieren beter te ontspannen. Afhankelijk van de klachten kunnen aanvullend oefeningen gegeven worden voor een goede slikbeweging en een ontspannen ademhaling.

Terug

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]