Afwijkend mondgedrag en afwijkend slikken

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding=”undefined” dimension_margin=”undefined” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text]

Afwijkend mondgedrag en afwijkend slikken

Afwijkende mondgewoonten komen zowel bij kinderen als volwassenen veel voor. Afwijkende mondgewoonten zijn:

  • duimen
  • vingerzuigen
  • liplikken
  • nagelbijten
  • open mondgedrag
  • mondademen
  • infantiel slikpatroon
  • lage of tegen de tanden aan liggende tong in rustpositie
  • kwijlen

Afwijkende mondgewoonten geven bijna altijd een afwijking in de stand van het gebit. De gebitstand kan rechtgezet worden met een beugel. Echter wordt met een beugel niet altijd de oorzaak van het probleem aangepakt. Als er sprake is van afwijkende mondgewoonten, dan is het belangrijk deze vóór, tijdens of na de beugelbehandeling, te laten behandelen door een logopedist. Een combinatie van deze behandelingen zorgt voor een beter en stabieler resultaat.

Wat doet de logopedist?

Eerst wordt door middel van een onderzoek in kaart gebracht welke afwijkende mondgewoonten aanwezig zijn. In overleg wordt een behandelplan opgesteld. De logopedist maakt gebruik van OMFT (Oro-Myofunctionele Therapie). Dit is een intensieve behandeling gericht op het aanleren van correct mondgedrag en het herstellen van het evenwicht van de spieren in en rondom de mond. Schadelijke mondgewoonten worden afgeleerd en een correct patroon wordt aangeleerd. Voor het slagen van deze behandeling is het essentieel dat thuis dagelijks geoefend wordt.

Terug

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]